Zorg & Gezondheid | Psychische klachten


Psychische problemen hebben te maken met uw gevoelens of gedachten; u voelt zich bijvoorbeeld somber, verlaten, angstig, gespannen of boos. Soms gaan deze gevoelens gepaard met lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld hartkloppingen, slecht slapen, moeheid en hoofdpijn. Zulke gevoelens zijn normale reacties op nare gebeurtenissen en gaan meestal vanzelf over.  Echter wanneer deze gevoelens blijven terugkeren of ernstiger worden, kan het zijn dat u tijdelijk hulp nodig heeft. 

Ook kinderen en jongeren kunnen stress ervaren, boos, verdrietig of angstig zijn. Er kan dan vanuit het kind, de jongere en/of de ouder behoefte zijn aan ondersteuning of advies. Ook kunnen er sociale en/of gedragsproblemen zijn ontstaan rondom de levensfase, gezinssituatie of identiteitsontwikkeling. Vanuit het kind, de jongere en/of de ouder kan hierdoor behoefte zijn aan ondersteuning of advies.

Zorgprogramma psychische klachten

Uw huisarts kan in één of meerdere gesprekken met u een inschatting maken van de ernst van uw klachten. Meestal zal de huisarts u vragen om hiervoor een vragenlijst in te vullen.

Indien nodig verwijst uw huisarts u door naar een praktijkondersteuner GGZ (geestelijke gezondheidszorg volwassenen of jeugd) in het gezondheidscentrum. Dit is een gespecialiseerde medewerker in psychische problemen die eventueel in samenwerking met de (kinder)psycholoog u kan ondersteunen bij het aanpakken van uw klachten. De huisarts kan u ook verwijzen naar het wijkteam als u bijvoorbeeld problemen ervaart op het gebied van zorg, opvoeden, wonen en ontmoeten.

In ons centrum bieden wij vele vormen van hulp aan voor psychische klachten, waaronder individuele begeleiding, groepstherapie en internetbehandelingen. De praktijkondersteuner en uw huisarts kunnen u hierover informeren. Deze zorg organiseren wij in een zorgprogramma, de inhoud van het zorgprogramma wordt afgestemd op uw klachten.

De kosten van dit zorgprogramma worden vergoed door uw verzekeraar. Dit betekent voor u dat u voor deze psychische zorg niet uw eigen risico hoeft aan te spreken.

Behandelteam

De eerste persoon in het behandelteam bent u zelf en waar gewenst uw partner of een andere naaste. U heeft zelf een actieve rol; u denkt en beslist mee over de begeleiding en behandeling. 

Daarnaast zijn de huisarts, de praktijkondersteuner en diverse andere zorgverleners betrokken in het behandelteam. Zij informeren en adviseren u over de mogelijkheden voor begeleiding en behandeling. U kiest samen wat daarbij belangrijk is en, wat u zelf wilt doen en welke begeleiding u nodig heeft. 

Steeds meer ervaring wordt opgedaan met online behandelmodules bij psychische klachten of stoornissen. Online behandeling van depressie is effectief gebleken. De praktijkondersteuner zal u hierover informeren.

Daarnaast kan ook een cursus of training onderdeel zijn van uw behandelplan. U kunt snel aan de slag met uw klachten in groepsverband. En ook voor mensen die alweer enigszins hersteld zijn, is een cursus of training goed om klachten in de toekomst te voorkomen.

Welke zorgverleners werken met u samen in het zorgprogramma?

  • Huisarts: stelt vermoeden van aard en ernst van uw klachten vast. 
  • Praktijkondersteuner GGZ (volwassenen of jeugd): is uw centrale aanspreekpunt. Hij/zij coördineert het zorgprogramma, draagt bij aan de diagnosestelling, zorgt voor coaching en houdt de controleafspraken met u. Hij/zij helpt u bij het formuleren van uw individuele zorgplan. 
  • Assistente: ondersteunt de huisarts en praktijkondersteuner , bijvoorbeeld het aanmaken van een online account voor behandelmodules via de computer. Ook heeft zij een belangrijke administratieve taak.
  • Psycholoog: behandelen als klachten lang duren of ernstig zijn.
  • (kinder) Psychiater: ondersteunen de zorgverleners bij specifieke behandelvragen bijvoorbeeld bij het voorschrijven van medicatie.
  • Apotheek: levert en bewaakt waar nodig uw medicatie.
  • Fysiotherapeut: helpt bij lichamelijke klachten, en begeleidt in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. 
  • Overige hulpverleners bv. bedrijfsarts, wijkteams, etc.

Kosten

Deelname aan het zorgprogramma psychische klachten valt onder de basiszorg. Nadat het vermoeden van psychische klachten is vastgesteld, worden alle consulten van huisarts en de praktijkondersteuner GGZ vergoed. Ook de benodigde overige zorg door bijvoorbeeld de psycholoog worden vergoed. 

Aan een aantal onderdelen van het zorgprogramma zijn wel kosten verbonden:

  • Medicatie: eigen risico.
  • Fysiotherapie: afhankelijk van uw aanvullende verzekeringen. Raadpleeg uw polis.

Download hier de folder omgaan met psychische klachten. Hierin staat beschreven wat uw huisarts voor u kan betekenen,  en wat u zelf allemaal kunt doen.



Wensen levenseinde

Veel mensen willen graag hun wensen over hun levenseinde vastleggen. Bijvoorbeeld een niet-reanimeren verklaring of een euthanasie verklaring.
U kunt een afspraak voor een consult maken om dit te bespreken. Wij leggen uw wensen in uw digitale dossier vast. De papieren verklaringen bewaren wij in ons archief.
Om u te ondersteunen vindt u hieronder verklaringen die u kunt downloaden. U maakt zelf een keuze welke u wilt invullen.

Wanneer u niet meer gereanimeerd wilt worden, dan is het goed om een penning te dragen zodat onbekende omstanders of een gewaarschuwde ambulance weten dat u niet meer gereanimeerd wilt worden. U vindt hieronder een document met informatie hoe u zo'n penning kunt bestellen.

Het invullen van een euthanasie verklaring is zinvol om daarmee te laten weten dat dit in de toekomst een optie voor u kan zijn.
Wanneer daadwerkelijk om uitvoering van de euthanasie gevraagd wordt, is het noodzakelijk dat u op dat moment uw wil duidelijk kenbaar kunt maken en dat er voor u sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Een onafhankelijke (SCEN)-arts toetst of dit het geval is.
U kunt een clausule dementie bij de euthanasieverklaring voegen. Daarbij is het goed om te weten dat euthanasie bij dementie een ingewikkeld besluit kan zijn.

Denk ook aan het opstellen van een behandelverbod. Dit is van belang in situaties waarin u uw wil niet meer kenbaar kunt maken.
In combinatie met een Volmacht aan een van uw naasten.
Tot slot attenderen we u op het donorformulier. Tot op hoge leeftijd kunnen organen (hoornvlies, huid) bruikbaar zijn. Wanneer u of een van uw naasten een orgaan nodig heeft, zou u ook blij zijn met een donor. Toch?

Levenseinde Niet Reanimeren verklaring Formulier.doc
Levenseinde Niet Reanimeren Penning.docx
Levenseinde Euthanasieverklaring.docx
Levenseinde Euthanasie Clausule Dementie Formulier.docx
Levenseinde Behandelverbod Formulier.doc
Levenseinde Volmacht inzake medische besluitvorming Formulier.docx
Levenseinde Donor Formulier.pdf

Praat erover!
Sterven hoort, net als geboren worden, bij het leven. Het is net zo alledaags. Het overkomt ons allemaal. Laten we ons overvallen als de tijd daar is, of krijgt het onderwerp al eerder een plaats in onze gesprekken en in ons leven?




Nieuws en mededelingen
Vakantie dokter Verstegen
Vakantie dokter Verstegen
Geplaatst: 19 mei 2023
Dokter Verstegen is in verband met vakantie van 22-05-2023 t/m 26-05-2023 niet op de praktijk aanwezig

Lees meer
Digitalisering in de zorg
Digitalisering in de zorg
Geplaatst: 16 mei 2023
Er wordt steeds meer gedigitaliseerd. Zo ook in de zorg. Heeft u hierbij hulp nodig?

Lees meer
Afwezigheid Marjolein Dormans
Afwezigheid Marjolein Dormans
Geplaatst: 15 mei 2023
Door gezondheidsredenen is praktijkondersteuner Marjolein Dormans komende weken afwezig.

Lees meer