De bloedafnamelocatie is bij wijkcentrum 'T Slot.
Dit is dus
niet in onze huisartsenpraktijk, maar op Kastelenplein 167, 5653 LX te Eindhoven.
Bloedafname is alleen mogelijk op afspraak. U kunt zelf een afspraak maken via www.diagnostiekvooru.nl of door te bellen naar 088-2141149.
U kunt de assistente bellen voor de uitslag. Zij vertelt u of de uitslag verder besproken moet worden en welke actie daarvoor nodig is.
Urine-onderzoek
Als u klachten bij het plassen of in de onderbuik heeft en bijvoorbeeld denkt aan een blaasontsteking, dan kunt u in de ochtend uw urine afleveren op de praktijk voor verder onderzoek. Deze urine moet dan bij voorkeur voor 10.00 uur ingeleverd zijn zodat we, indien nodig, na een eerste oriënterende check-up nog verder onderzoek kunnen inzetten (een zogenaamde dipslide). Het is van belang dat u niet direct de eerste straal opvangt, maar eerst wat urine weg laat lopen voordat u de resterende urine in een schoon potje opvangt (een zogenaamde 'gewassen plas'). Als u niet gelijk kunt komen na het opvangen kunt u de urine maximaal twee uur in de koelkast bewaren.
Toon-audiometrie
Bij iedere patiënt met gehoorproblemen wordt een toonaudiogram afgenomen. Met een zogenaamde audiometer en een koptelefoon worden korte tonen aangeboden. Aan de patiënt wordt gevraagd aan te geven of deze worden gehoord. De onderzoeker gaat na hoe zacht het geluid gemaakt kan worden om net gehoord te worden. Beide oren worden afzonderlijk getest. Zo wordt een drempel bepaald van de geluiden van verschillende toonhoogten die nog net worden waargenomen. De meetresultaten worden in een grafiek weergegeven. Deze grafiek heet een audiogram. Voor kinderen geldt dat zij oud genoeg moeten zijn om met het onderzoek mee te werken: zij moeten als zij een piepje horen in de koptelefoon een vingertje opsteken. De uitslag van het audiogram kan vaak dezelfde dag gegeven worden en besproken worden met de huisarts. Hiervoor dient u wel een aparte afspraak te maken.
Tympanometrie
Het middenoor (tympano) is bedoeld om geluid van het trommelvlies over te brengen (te geleiden) naar het eigenlijke gehoorzintuig: het slakkenhuis (binnenoor). Als die geleiding niet goed gaat, wil de huisarts weten waardoor dat komt. Een belangrijke oorzaak van een geleidingsgehoorverlies is onderdruk of vocht in het middenoor door een onvoldoend functionerende buis van Eustachius. Tympanometrie geeft een indruk over de werking van het middenoor. Bij de meting wordt een dopje in de gehoorgang geplaatst, waarmee de gehoorgang luchtdicht wordt afgesloten. Tijdens het onderzoek hoort men een zachte bromtoon. Een goed functionerend trommelvlies bij een luchthoudend middenoor beweegt bij het aanbrengen van luchtdrukveranderingen. Deze beweeglijkheid wordt vastgelegd in een curve en zichtbaar gemaakt op een beeldscherm of op een uitgeprinte grafiek.
Bij kleine kinderen zit er nogal eens vocht achter het trommelvlies en dan reageert het trommelvlies slecht of niet op deze luchtdrukveranderingen.
24-uurs bloeddrukmeting
De praktijk heeft de beschikking over een geavanceerd apparaat waarmee gedurende 24 uur de bloeddruk kan worden gemeten. Deze vorm van bloeddrukmeting wordt als de meest betrouwbare meetmethode voor de bloeddruk in de huisartsenpraktijk beschouwd. Het is gebleken dat de bloeddruk op het spreekuur bij de arts vaak hoger is dan thuis. De meetapparatuur is bijzonder betrouwbaar. De assistente sluit de apparatuur aan om deze de volgende dag weer af te koppelen en door de computer uit te laten lezen.
ECG of hartfilmpje
Bij hartklachten kan door middel van een hartfilmpje op de praktijk gezien worden of er zuurstoftekort bij de hartspier is, hoe het hartritme is en of de hartspier verdikt is.
Longfunctie-test
Met een spirometer op de praktijk worden blaaskracht en andere kenmerken van uw ademhaling gemeten. Uw blaasgegevens worden opgeslagen in een computer en kunnen op een grafiek worden uitgeprint. De spirometer meet de maximale hoeveelheid lucht die u kunt in- of uitademen. Dit zegt iets over de inhoud van uw longen. Ook wordt gemeten hoeveel lucht u in één seconde kunt uitblazen. Dit zegt iets over de vernauwing van de luchtwegen.
Doppler
De dopplermeting is bedoeld om te bepalen in hoeverre de patiënt een bloedvatvernauwing heeft. Met name de bloeddoorstroming naar de benen kan er goed mee worden bepaald.
Geheugentest
Bij klachten over verminderd geheugen kan op de praktijk de oriënterende MMSE-geheugentest afgenomen worden.